Deymos pisze:Nie mogę się powstrzymać. Twierdzenia pana W.M są wręcz hipnotyzujące...
waldemar.m pisze:Swiatło to mieszanina barw. Prędkość światła jest średnią prędkością tych barw. Jedne barwy są wolniejsze niż "c" inna szybsze, a więc limit "c" jest jest tworem ludzkiego umysłu, a nie własnością wszechświata.
Ludzkość zna cztery pola: elektryczne, magnetyczne, elektromagnetyczne i grawitacyjne.
My znamy odkryliśmy jeszcze jedno, a z tego wynika, że jest ich więcej. Coś musi byś nośnikiem tych pól i nie jest żadną filozofią twierdzenie, że niektóre z nich poruszają się z prędkościami większymi niż prędkość światła.
pszaka pisze:Barwy swiatla odwzorowuja jedynie dlugosci jego fal. Im dluzsza fala, tym mniejsza czestotliwosc swiatla. We wzorze c = f * lambda, f i lambda sa obie zmienne i odwrotnie proporcjonalne. Zatem szybkosc i kolor nie maja nic do siebie.
pszaka pisze:przyjmuje, ze uwaza Pan, ze barwy swiatla to nie tylko odwzorowanie jego czestotliwosci, ale takze wplywaja na szybkosc rozchodzenia sie fali. (jezeli zle Pana rozumiem, prosze mnie oswiecic i jasno zadac pytanie.)
Nigdy nie slyszalem o takiej zaleznosci w przypadku swiatla. Teoria wzglednosci mowi, ze kazda fala elektromagnetyczna rozchodzi sie z ta sama szybkoscia, niezalezie od jej dlugosci. teoria ta przetrwala 100 lat i gdyby tak nie bylo, ktos dawno juz by ja obalil.
Barwy swiatla odwzorowuja jedynie dlugosci jego fal. Im dluzsza fala, tym mniejsza czestotliwosc swiatla.
pszaka pisze:ad 1. kogo interesuje temperatura? rozmawiamy o szybkosci swiatla
Co do linku: troche duzo tego i nie mam czasu wszystkiego czytac. Byloby bardzo milo, gdyby strescilby mi Pan to w kilku zdaniach, a chetnie sie wypowiem.
waldemar.m pisze:
Dobrze, że w końcu Pan to wyakcentował, gyż miałbym kłopot ze zrozumienim czego dotyczy rozmowa.
waldemar.m pisze:W temacie "Prędkość światła" moje stanowisko jest jasne: Einstein się mylił. Prądkość światła nie jest wielkością stałą. Jak może nią być, jeśli światło to mieszanina różnych promieni.
pszaka pisze:ta ironia jest conajmniej zbedna.
No dobra, niech juz bedzie, swiatlo (biale) to mieszanina roznych promieni. i co to ma wspolnego z jego szybkoscia? Tak Pan to sformulowal, jakby to bylo oczywiste, lecz zaloze sie, ze nikt poza panem na tym forum nie kapuje o co Panu chodzi. Panski argument jest nieuzasadniony.
polluks pisze:Ps. co do komentarzy pana w.m, to niestety tacy ludzie wszędzie się znajdą. jako nowy w tym forum powiem że to co on pisze robi z tego forum parodię. nie chce wchodzić w polemikę ale teorie że prędkość światła zmienia się z częstotliwością w próżni świadczy o marności intelektualnej tego osobnika. wystarczy za symulować poczerwienienie poruszającej się gwizdy lub cdc. część widma poprostu by "topniała". niech on wróci do szkoły.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości